Se spune că cel mai bine cunoști un om nu după ce spune, ci după ce face. Proiectul educațional ”Behind the lens” este o invitație la a-i cunoaște pe refugiați și poveștile lor din România prin intermediul artei lor.

Persoane provenind din medii care le-au pus în pericol existența, persoane care au trăit discriminarea religioasă, de gen sau orientare sexuală, care au fost afectate de un nivel de trai scăzut și de crize economice își spun noua poveste de viață trăită în România, țara care acum le oferă siguranță și o șansă la viitor. Acest proiect a urmărit să dea posibilitatea refugiaților să întoarcă obiectivul fotografic dinspre ei spre lumea care îi înconjoară și să își spună povestea cu ajutorul imaginilor.

Cursanții proiectului “Behind the lens”, sub îndrumarea atentă a fotografului Horia Manolache, împreună cu Andra Samson și Andriana Mereuță, au participat gratuit la șase ateliere de teorie și practică fotografică (online și onsite), storytelling și dezvoltare a spiritului critic prin artă vizuală. Participanții au învățat cum se folosește un aparat de fotografiat pentru a exploata lumina naturală; cum se ajustează o fotografie prin modificări de bază (contrast, crop, luminozitate); cum să creeze arhitectura unei poveşti – scheletul unei poveşti – spaţiu, timp, tema povestirii; ingredientele unei poveşti – stil, ritm, emoţie, vocea naratorului; cum se gândește intriga – rolul conflictului, relaţia dintre personaje, viziunea rezoluţiei generate de conflict; rolul captării şi menţinerii atenţiei, intenţia autorului şi cheia din ochii cititorului, dialog frust și descriere abundentă; dar și cum să își facă vocea auzită altfel decât în tonalitatea „refugiatului” sau a „discriminatului”.

Participanții au fost încurajați ca prin fotografiile lor să reflecteze la propria persoană, la propria familie și la noua lor viață în România. Proiectul are atât valoare artistică, prin conținutul unicat produs de participanți, cât și terapeutică pentru refugiații implicați. De asemenea, proiectul facilitează apropierea culturală dintre refugiați și publicul larg din țara noastră prin prezentarea poveștii acestora într-o manieră artistică. „Behind the lens” invită privitorii să pătrundă în lumea creată prin fotografie și le sugerează  fără menajamente că lumea care contează și mai mult este cea de dincolo de ea.

Cele mai bune 30 de fotografii vor fi prezentate publicului larg, prin organizarea unei expoziții în București. Totodată, lucrările participanților sunt disponibile pe pagina noastră web în secțiunea Lucrări, iar la secțiunea Interviuri se vor regăsi poveștile cursanților într-o serie de interviuri de jurnalism narativ.

Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat cu sprijinul UNHCR România și Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi.

Using Format